luni, 27 octombrie 2014

Cât costă un implant?



Despre implanturi


Majoritatea pacienţilor cunosc sau cel puţin au auzit despre implanturile dentare. Acestea sunt dispozitive medicale care se înşusurbează în maxilar în locul dintelui care lipseşte şi foloseşte drept fundament pentru proteza dentară care urmează să înlocuiască dinţii pierduţi. Datorită rezultatelor bune demonstrate pe parcursul timpului, implanturile dentare au devenit metoda preferată de medici şi pacienţi de restabilire a dinţilor extraşi.





Componentele unei restaurări pe implanturi


Pentru a estima costulul unui tratament cu implanturi dentare trebuie enumerate etapele si procedurile care fac parte dintr-un astfel de tratament:

1. Diagnosticul şi planul de tratament.
O planificare corectă a tratamentului este esenţială pentru a obţine un rezultat satisfăcător. De aceea etapa de diagnostic implică anumite investiţii din partea pacientului. Pe lângă consultatia propriu-zisă a medicului, vor fi necesare investigaţii suplimentare precum modelele montate in articulator, radiografia panoramică, tomografia computerizată cu fascicul conic etc.

 2. Extracţia atraumatică si protezarea provizorie.
 În cazul unui dinte ce nu mai poate fi salvat, planificarea tratamentului cu implanturi trebuie începută până la extracţia acestuia. Însăşi extracţia trebuie efectuată într-o manieră cât mai puţin traumatică cu instrumente special destinate în acest scop. De asemenea, dacă dintele ce urmează a fi extras se află în zona vizibilă a zâmbetului, pacientului i se livrează o proteză provizorie.

 3. Procedurile de augmentare.
 O condiţie absolut necesară pentru a putea instala implanturile dentare este volumul suficient de ţesut osos, care să asigure stabilitate şi o pozitie corectă a implantului în raport cu viitoarea proteză. După extracţia dintelui, osul maxilar în zona dintelui respectiv suferă un proces semnificativ de resorbţie - o micşorarea a volumului de ţesut osos. Pentru a compensa acest lucru, sunt necesare proceduri suplimentare de augmentare - creşterea pe cale chirurgicală a volumului de os. Aceste proceduri pot  influenţa semnficativ costul final al tratamentului.

 4. Instalarea implantului dentar
 Este etapa de instalare a propriu-zisă a implantului în osul maxilar. În unele situaţii această etapă poate fi efectuată în aceeaşi operaţie cu extracţia dintelui si procedurile de augmentare, micşorând astfel numărul intervenţiilor chirurgicale necesare si sporind confortul pacientului.

Abutmentul face legatura dintre implant
si proteza
5. Protezarea provizorie cu sprijin pe implant
Aceasta etapă poate fi considerata opţională, dar este foarte recomandată de efectuat mai ales in zona vizibila a zâmbetului. Proteza provizorie pe implant ajută la modelarea gingiei in jurul implantului pentru a-i reda un aspect cât mai apropiat de cel natural. Această proteză nu trebuie confundată cu proteza eliberată la etapa 2.

7. Selecţia abutmentului
Abutmentul este structura care face legatura dintre implant si contrucţia protetică (coroană, punte etc). Din engleză, abutment înseamnă stâlp sau pilastru. Tipurile de abutment diferă începând cu cele standarte din titan şi până la cele individualizate din ziconiu, având si costuri respectiv diferite.

8. Proteza defintivă
Costul constructie protetice definitive este la fel foarte variabil in functie de mai multi factori: tipul contructiei, materialele din care este confectionată, tipul de fixare a protezei, numărul de dinţi pe care îi înlocuieşte ş.a.



Concluzie

După cum vedeţi, factorii care influenţeaza preţul final al tratamentului sunt destul de mulţi. Costul separat al procedurii de implantare este prea puţin informativ pentru a estima costul final, deoarece reprezintă doar o etapă. De aceea, cea mai simplă si precisă metoda de a afla suma necesară pentru un astfel de tratament este sa obţineţi consultaţia unui specialist în protezare pe implanturi.