sâmbătă, 7 martie 2015

Ce trebuie să știi despre tratamentul endodontic

Tratamentul de canal
Endodonția este sfera stomatologică care
 tratează afecțiunile pulpei dentare (numită și nerv în limbajul uzual). Aceste afecțiuni apar, de obicei, drept complicații ale cariilor care nu au fost tratate la timp, dar și în cazul traumelor dentare. Scopul tratamentului endodontic este de a înlătura pulpa afectată a dintelui și dezinfecția canalelor radiculare, după care acestea se obturează cu un material bioinert cum este gutta-percha. Durerea de dinți - este un simptom frecvent asociat cu afecțiunile pulpei dentare, de aceea e bine să știi cum să combați această durere până ajungi în fotoliul medicului.



Tratamentul endodontic modern se efectuează sub protecția anesteziei locale, deci prezintă un discomfort minim pentru pacient. O condiție necesară pentru un tratament corect, este izolarea dintelui cu digă - o folie din latex, care protejează dintele de contaminare cu salivă, dar și pacientul de accidente neplăcute precum înghițirea instrumentelor mici sau de acțiunea caustică a antisepticelor utilizate în timpul tratamentului. Tratamentul endodontic propriu-zis constă din prelucrarea mecanică a canalelor radiculare, cu ajutorul unor instrumente speciale, pentru a înlătura conținul acestora, dar și pentru a le reda o formă convenabilă pentru irigare cu soluție antiseptică și obturarea ulterioară.

Factorul endodontic este unul foarte important pentru un prognostic favorabil al dintelui. Dacă dintele afectat nu beneficiază de un tratament endodontic la timp, sau primește un tratament incorect, țesuturile care rămân în canalele radiculare favorizează dezvoltarea infecției, fapt ce poate avea consecințe importante pentru sănătatea orală dar și generală. Pentru a beneficia de o consultație în privința tratamentului endodontic, mă puteți contacta aici.